De slimme meter Heerlen

en het hoe & wat na 1 juli 2021


Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale gas en/of electriciteitsmeter waarmee de netbeheerder en de energieleverancier de standen op afstand kunnen uitlezen. U hoeft dan zelf geen meterstanden meer door te geven en er komt ook geen meteropnemer meer bij u langs om de standen op te nemen. Het uitlezen gebeurt iedere maand (handig, zodat u een verbruiksoverzicht heeft) en eenmaal per jaar voor de jaarafrekening. Verhuist u of verandert u van energieleverancier, ook dan worden de standen op afstand uitgelezen. En heeft u zonnepanelen, dan registreert deze slimmerik exact hoeveel energie u terug levert aan het energienet. Overigens kunt u de optie 'uitlezen op afstand' ook uitzetten en zelf de standen blijven doorgeven; de slimme meter is dan 'administratief uit' gezet.

Welke voordelen biedt de slimme meter?

Dankzij de slimme meter kunt u uw verbruik beter in de gaten houden en ingrijpen waar dat nodig is. Kostenbesparend voor u en beter voor het milieu! En valt de stroom in uw wijk uit, dan is de netbeheerder direct op de hoogte van de locatie van het probleem, zodat dit (hopelijk) ook weer snel verholpen is.

De slimme meter en het dubbeltarief

Wanneer u in het weekend en in de avonduren een lager tarief betaalt voor energie dan overdag, dan heeft u een energiecontract met dubbeltarief, ook wel piek- en daltarief of hoog-/laagtarief genoemd. Uw oude (niet slimme) meter registreert het dubbeltarief op basis van een toonfrequent signaal, het zg. TF-signaal. Dit TF-signaal is echter een verouderde techniek en zal, in verband met technische ontwikkelingen in het hoogspanningsnet, in de nabije toekomst uitgeschakeld worden. Het gevolg is dan wel dat uw niet-slimme meter geen onderscheid meer zal kunnen maken tussen piek- en daltarief.

Vanaf 1 juli 2021 geen TF-signaal meer

Per 1 juli aanstaande zal het TF-signaal landelijk verdwijnen. Wilt u dan toch nog gebruik kunnen maken van het dubbeltarief, dan is dit dus enkel nog mogelijk met een slimme meter. Zonder slimme meter betekent dit, vanaf die datum, enkel nog verbruik tegen enkeltarief en dan bent u dus duurder uit.

Daarbij zijn er electrische boilers die, door te schakelen op het TF-signaal, 's nachts het water verwarmen. Verdwijnt het TF-signaal, dan zou dit dus letterlijk een koude douche voor u kunnen betekenen...tenzij u natuurlijk ook slim bent en een tijdschakelklok als alternatief op het TF-signaal installeert.

 

Bron: www.enexis.nl


Beheren wij uw pand? Dan verzorgen wij natuurlijk graag de aanvraag en de afspraak voor de plaatsing van uw slimme meter. Beheer door ons kantoor = een slimme zet!