De onderhandeling

hoe zit dat eigenlijk?


Op verjaardagen wil het nogal eens ter sprake komen: de opgedane ervaringen met aan- of verkoop van een woning. Want hoe zit het nu precies met 'de onderhandeling'? Wanneer bent u eigenlijk in onderhandeling en wanneer (nog) niet? Bij deze de door onze makelaardij 5 meest gehoorde misvattingen, door ons en voor u op een rijtje gezet. Dus laat het volgende verjaardagsfeestje nu maar komen; met deze informatie wint u iedere discussie. 

Ik doe een bod dus ben ik in onderhandeling.
Onjuist.
Er is pas sprake van onderhandelen als de verkoper een tegenbod uitbrengt. U bent dus niet in onderhandeling wanneer de verkoper aangeeft  het bod te zullen overwegen. En al helemaal niet wanneer de verkoper uw bod afwijst zonder een tegenvoorstel te doen

Ik doe een bod dus moet ik een tegenbod krijgen.
Nee hoor.
De makelaar is niet verplicht om op het openings- of eerste bod een tegenbod uit te brengen. Hij mag zelfs meerdere biedingen verzamelen om daarna, in overleg met zijn opdrachtgever, te bepalen met wie van de bieders hij in onderhandeling gaat. Ook al was u de eerste die een bod uitbracht. 

Ik heb recht op drie dagen om mijn tegenbod te bedenken.
Helemaal niet.
Zowel de verkoper als de bieder mag een geldigheidsduur/uiterste termijn aan zijn tegenbod verbinden. Wanneer daar binnen die gestelde termijn niet op gereageerd (of ingegaan) wordt door de andere partij, dan mag men zich dus terecht vrij achten om met een ander te gaan onderhandelen.

Ik ben in onderhandeling dus mag de makelaar geen bezichtigingen meer doen.
Niet waar.
De makelaar mag gewoon doorgaan met bezichtigingen.

Ik ben in onderhandeling en de makelaar mag mij niet om een uiterst bod vragen.
Jawel hoor.
Als de makelaar een tweede (kansrijk) bod ontvangt, dan mag hij aan een eerdere bieder vragen om een uiterst bod uit te brengen. Als dat bod lager is dan het tweede bod, dan kan de makelaar de onderhandelingen met de eerdere bieder beëindigen en in onderhandeling gaan met de tweede bieder.

en dus?

Er bestaan nauwelijks spelregels voor de  onderhandeling. Alleen is het niet toegestaan om belangstellenden tegen elkaar uit te spelen. Dat betekent dat de makelaar, bij meerdere biedingen, niet de hoogte van het bod van de ene partij mag gebruiken om een andere partij onder druk te zetten zijn bod te verhogen.

Wilt u uw droomhuis in Heerlen en omgeving te koop zetten of gaat u voor die charmante 2-onder-1 kapwoning in die kindvriendelijke buurt in het geliefde Welten, De Erk of een andere Heerlense wijk, dan bent u bij onze makelaardij aan het juiste adres. Of u nu een bod ontvangen heeft of een bieding wil gaan doen; wij helpen u graag met als doel een resultaat waar beide partijen zich in kunnen vinden. En het verjaardagsfeestje weer gezellig om de jarige draait.


Meer weten? Wij maken graag vrijblijvend kennis met u én uw woning zodat wij onze werkwijze en de juiste strategie voor de verkoop of aankoop van uw woning kunnen toelichten.