Het energielabel Heerlen

vraag het tijdig aan!


voorlopig energielabel

In 2015 is iedere woning in Nederland door de overheid voorzien van een voorlopig energielabel. Dit is een schatting die u alvast een beeld geeft van de energieprestatie van uw woning. De overheid baseert dit op o.a. het type woning, het bouwjaar en de grootte ervan. De letters A tot en met G geven de energiezuinigheid van uw woning aan; A (groen) staat daarbij voor zeer energiezuinig. Scoort u een G, dan is uw woning zeer onzuinig ten opzichte van soortgelijke woningen en kunt u ervan uitgaan dat er nog heel wat energiebesparende maatregelen te nemen zijn.

Maar, het is natuurlijk heel goed mogelijk dat dit voorlopige label afwijkt van de werkelijkheid. Bijvoorbeeld wanneer u het dak of de spouwmuren na-geïsoleerd heeft of inmiddels zonnepanelen op het dak heeft liggen. 

definitief energielabel

Wanneer u besluit de woning te verkopen of te verhuren, is een voorlopig energielabel niet voldoende, maar is een definitief energielabel verplicht. Voldoet u niet aan deze verplichting, dan riskeert u een boete van € 170,-. Toch zonde geld als u weet dat u relatief eenvoudig, snel én goedkoop in het bezit kunt komen van een energielabel dat tien jaar geldig is. Maar dan dient u dat wel voor het einde van 2020 te regelen.

hoe aanvragen?

Nog tot 31 december 2020 kunt u online (https://www.energielabelvoorwoningen.nl) een definitief label aanvragen. U heeft daarvoor een DigiD nodig en kunt hier opgave doen van de energiebesparende maatregelen die u genomen heeft. Bijvoorbeeld die zonnepanelen die u heeft laten plaatsen. Na beoordeling van uw aanvraag plus meegestuurde bewijzen (zoals een factuur van de zonnepanelen) door een erkend deskundige, heeft u het definitieve label al binnen enkele dagen in huis. Iedere erkend deskundige heeft zijn eigen prijskaartje vanaf circa € 10,-, maar de keuze van deskundige is aan u!  Eenvoudig, snel én goedkoop dus.

en na 1 januari 2021 dan?

Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om het energielabel online aan te vragen. Dan moet de erkend deskundige namelijk aan huis komen en gaat het aanvragen gemiddeld € 190,- kosten. Toch een fors verschil met dat eerder genoemde tientje. 

conclusie?

Tijdig aanvragen, of u nu wel of niet verhuisplannen heeft, loont beslist de moeite!
Heeft u verkoopplannen én hulp nodig bij de aanvraag van het energielabel, dan bent u bij ons kantoor natuurlijk aan het juiste adres.

 

Bronnen:

energielabelvoorwoningen.nl

energielabel.nl


Meer weten? Wij maken graag vrijblijvend kennis met u én uw woning zodat wij onze werkwijze en de juiste strategie voor de verkoop of aankoop van uw woning kunnen toelichten.